2007. szeptember 15., szombat

Gondoltam írok kicsit a gothicról, mint olyan, mert végülis ez az a stílus, ami a legjobban jellemez. :) Vannak dolgok, amik összekötik a gótokat. Rajongásunk a művészetek (zene, irodalom, festészet, építészet, képzőművészet), a régi korok (főként középkor, viktoriánus kor, kora romantika, romantika és persze a gótika :D :D), a szép ruhák, a misztikum, a természet, az önkifejezés minden formája iránt, és a lelki-szellemi érzékenység azok a legfőbb ismérvek, amelyek alapján -bár nehezen, mégis- keretet lehet adni a gót irányzatnak.

Sokan gondolják azt, hogy a gótok azok, akik folyton meg akarnak halni, öngyilkossági kísérleteik vannak, temetőkben töltik napjaikat és a sátánt imádják... :) És tényleg!
Na nem! Dehogy, csak vicc volt! :D
Van egy ilyen réteg is, pl.: a gruftik.

„A „gruft” német szó, sírboltot jelent. Fekete ruhában járnak, hajukat feketére festik, arcukat halotti sminkkel borítják. Gyakran járnak temetőbe, van köztük olyan, aki otthon koporsóban alszik. Céljuk a halál, a túlvilágba átlépés. Karjukat, csuklójukat összevagdossák, drogokat szednek, hogy a halálhoz közel kerüljenek. Közülük többen – grufti elbeszélések szerint – öngyilkosságot követtek el, amit társaik bátorítottak.”

Na meg az emósok... De ők nem gótok, még csak rockerek sem...
Pfújj!!!!
Az igazi gótikusok valójában romantikusak és szentimentálisak (a kora romantika stílusjegyeit viselik). Érdekli őket a halál (de kit nem érdekel), viszont nem céljuk meghalni! (kiv.: lásd fentebb! :) ) Inkább az élet spirituális-misztikus létét kutatják, így jutnak el a filozófiához, a pszichológiához, a szellemvilághoz, a művészetekhez (pl.: Mary Shelley Frankeinsteine, vagy a romantikus kísértethistóriák, úgy mint Bronte: Üvöltő szelek) és az ezoterikához.
De mindenek felett áll a szerelem iránti rajongásuk, mint a legmagasabbrendű és a legmélyebb lelki érzések megnyilatkozása.

A lélek mélységeinek kutatása, saját árnyoldalunk megismerése, tulajdonképpen az önismeret áll a gót gondolkodásmód középpontjában.

Csak a szerzői jogok kedvéért: az oldalon legfőképp Victoria Frances goth témájú képei láthatók+más ismeretlen szerzőké, akik kilétéről nincs tudomásom...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fantasztikusan jellemezted, hogy mi a "gothic" ... Vannak emberek akik modták nekem hogy "Az EMO ugyanaz mint a Gothic"... pfff legszívesebben lecsapnám őket... lehet hogy vmi fura ágazata DE teljesen más, mert az emok csak nyávogni tudnak amíg egy goth leül és olvas egy kis Shelley, Byron-t, stb... és élvezettel tanul a 19. századról... legalábbis én így látom... [de aztán tévedni emberi dolog... csak hát ezt saját tapasztalatból mondtam].. na mindegy fáradt vok és valószinüleg ezután értelmetlenségeket fogok beszélni.. úh majd később benézek, ha végre kialszomm magam és nem késő este lesz... XD HAJRÁ!!!! Remélem több ilyen érdekességeket írtál!! :D Mert nagyon jól meg van írva és élvezhető!! :DD

Gloria írta...

Hello!:D
Örülök, hogy tetszettek a gondolataim (mert ugye ezek nekem is nagyrészt a szubjektív egyéni meglátásaim voltak). Én is abszolút osztom a meglátásaidat az irodalommal meg az emosokkal kapcsolatban... :S
Nem tudom, mikor lett menő a mindenen zokogunk, úgy nézünk ki, mint a buzik, és felvágdossuk az ereinket csak mert valaki csúnyán nézett ránk! Hát fújj! Ez a véleményem! És hajrá góthok!:D
És köszi mégegyszer a véleményt!