2007. szeptember 15., szombat

A gótok zenéje


"Isteni fenség, végső csend, feloldódás, az elviselhetetlen megélése; úgy érzem, ez a lényeg. Az individuum feloldódik, de nem a tömegekben, hanem egy sokkal magasabb állapotban, a világmindenségben.
Ehelyett azonban a szenvedés, a kárhozat, sötét nyomorgás jut a szellemi embernek, mivel magára veszi a világ terheit. Nincsen lehetősége a feloldódásra, csak a szenvedésre. Szenved, mert szenvedtetik.
Ez az apokaliptikus világlátás, amit már említettem, amely tükröződik a zenén. Elsősorban, sőt nyugodtam kijelenthetem, hogy az "alternatív" zenei világban ment végig ez a fejlődés, de ezen belül is csak egy nagyon szűk rétegben, ami sajnálatos, de egyben jó is."

A zenei váltás, a punkhoz képest, úgy ment végbe, hogy egyre bonyolultabb zenét kezdtek komponálni, a "vidámabb" dúr akkordról áttértek moll hangzásra, a tempót lelassították, s így nyomasztóbb zenei atmoszférát hoztak létre. Az így létrejött dark-goth zenékre általában véve a lassúbb tempó, moll hangnem jellemző, és döntő többségben a mély férfihang vagy a magas, éteri, angyali, női hang.

"Nem könnyű közös jellemzőt találni e zenekarok gondolat- és érzelemvilágára, de azt meg lehet kockáztatni, hogy talán valamennyinél megtaláljuk az erős érzelmi kiszolgáltatottság, kitaszítottság érzésének, illetve a belső félelmeknek, a depressziónak - nem agresszióba forduló - megélését és kifejezését. Mindannyian előszeretettel alkalmazták a fekete színt a színpadon, saját ruházaton, hangszereiken és sminkjeiken is. A szellemi érzékenység, a megsebzettség érzése, a kiszolgáltatottságnak és (ön)pusztításnak a jellegzetes elegye kapott formát általuk a rockzenében. "Azok a tárgyak, jelképek (koponyák, koszorúk, koporsók, keresztek, templombelsők, meztelen testek, "kétneműség"), melyeket a zenekarok szívesen alkalmaztak, szövegeik és koncepcióik alapján érthetőek és természetesek. Hogy ezekből csúfondáros jelzőkkel illetett klisék lettek, az inkább néhány bugyuta firkásznak és néhány náluk is bugyutább rajongónak köszönhető, akik nem néztek a jelképek mögé ott, ahol ez indokolt lett volna."(Wanted Magazin)

Deviánsnak minősített viselkedésformák Magyarországon, A dark-gothic szubkultúra bemutatása- Szakdolgozat; részlet. Írta: Fjusha (kislegy@netposta.net)
Forrás: http://www.gothic.hu/

Nincsenek megjegyzések: